Som chef på c-nivå strävar du ständigt efter framgång och pressar dig själv för att bli bäst inom ditt område.
Det kan dock finnas vissa vanor som håller dig tillbaka från att uppnå din fulla potential. Oavsett om det är att kolla telefonen för ofta, skjuta upp viktiga uppgifter eller ägna dig åt ohälsosamma vanor, kan det leda till ett liv i självförvållat slaveri att hålla fast vid dåliga vanor.
Nyligen genomförda neurovetenskapliga rön har visat att vanor är djupt rotade i hjärnan, med en nervbana som bildas varje gång ett beteende upprepas. Detta gör det lättare för hjärnan att automatiskt engagera sig i beteendet, även om det inte är fördelaktigt.
Med andra ord, ju mer vi ägnar oss åt en dålig vana, desto starkare blir dess nervbana, vilket gör det svårare att bryta sig loss.
Men varför är det så svårt att bryta sig från dåliga vanor? Det visar sig att hjärnan är kopplad till att söka njutning och undvika smärta. När vi har en dålig vana frisätter vår hjärna dopamin, en kemikalie som förknippas med njutning och belöning. Detta förstärker beteendet och gör det mer sannolikt att vi upprepar det i framtiden.
Å andra sidan, när vi försöker bryta oss från en dålig vana, uppfattar vår hjärna detta som ett hot och utlöser en stressreaktion, vilket gör det svårare att motstå lusten att engagera sig i beteendet.
Vad kan företagsledare göra för att bryta sig loss från dåliga vanor och undvika ett liv i självförvållat slaveri? Till att börja med är det viktigt att inse att vanor ofta är omedvetna, automatiska beteenden som du ägnar dig åt utan mycket eftertanke.
Det är därför det är så viktigt att ta en stund för att reflektera över dina dagliga rutiner och beteenden. Genom att medvetet observera dina handlingar kan du börja avslöja mönster och vanor som kan hindra dig från att uppnå dina mål.
Ett effektivt sätt att identifiera vanor är att föra en vanedagbok. Detta innebär att du skriver ner dina handlingar under dagen och reflekterar över hur de får dig att må. Till exempel kan du märka att du ofta sträcker dig efter ett sockerrikt mellanmål på eftermiddagen när du känner dig trött.
Genom att känna igen denna vana och dess triggers kan du börja utforska hälsosammare alternativ, som att ta en kort promenad eller dricka vatten för att få energi.
En annan användbar strategi är att ställa dig själv några nyckelfrågor, som:
Vilka handlingar eller beteenden ägnar du dig åt som inte tjänar dig?
Vilka vanor är du medveten om som du skulle vilja ändra på?
Vilka vanor märker du att andra engagerar sig i som du skulle vilja undvika?
Genom att svara ärligt på dessa frågor kan du få klarhet i vilka vanor som håller dig tillbaka och börja vidta åtgärder för att bryta dig ur dem.
Det är också viktigt att inse att vanor ofta är relaterade till varandra. Att ägna sig åt ohälsosamma matvanor kan till exempel leda till brist på energi, vilket i sin tur kan leda till förhalning eller minskad produktivitet. Genom att undersöka den större bilden av dina vanor och hur de påverkar varandra, kan du börja ta itu med grundorsakerna till dina utmaningar.
När du väl har identifierat vilka vanor som behöver förändras är det viktigt att ersätta dem med nya, positiva vanor. Det här kan vara så enkelt som att ersätta vanan att kolla din telefon först på morgonen med vanan att läsa en bok eller träna mindfulness. Genom att medvetet engagera dig i nya, positiva beteenden kan du skapa nya nervbanor i hjärnan som gör det lättare att bryta sig loss från gamla vanor.
Att identifiera de vanor som håller dig tillbaka är ett avgörande första steg för att bryta sig fri från självförvållat slaveri. Genom att medvetet observera dina dagliga rutiner och beteenden, föra en vanedagbok och ställa dig själv nyckelfrågor, kan du få klarhet i vilka vanor som hindrar dina framsteg och börja vidta åtgärder för att ersätta dem med hälsosammare alternativ.
Det är också viktigt att vara tålmodig och snäll mot dig själv under hela processen. Att bryta sig loss från dåliga vanor tar tid och ansträngning, och motgångar är en normal del av processen.
Genom att utöva självmedkänsla och fokusera på framsteg snarare än perfektion, kan du skapa ett positivt tänkesätt som kommer att stödja dig i att uppnå dina mål.
Att hålla fast vid dåliga vanor kan leda till ett liv i självförvållat slaveri. Men genom att förstå neurovetenskapen bakom vanor och ta proaktiva åtgärder för att bryta dig från dem, kan du skapa nya, positiva beteenden som kommer att stödja dig i att uppnå dina mål och drömmar.
Att identifiera dåliga vanor och skapa nya, positiva beteenden kan ofta vara utmanande att göra på egen hand. Det är här att arbeta med en coach kan vara otroligt värdefullt.
En coach kan ge dig den vägledning, stöd och ansvar du behöver för att skapa bestående förändring. De kan hjälpa dig att identifiera grundorsakerna till dina dåliga vanor, ge dig verktyg och strategier för att ersätta dem med hälsosammare alternativ och erbjuda kontinuerligt stöd, en beprövad process och konkreta verktyg som är lätta att använda när du arbetar mot dina mål.
En av de främsta fördelarna med att arbeta med en coach är nivån på redovisningsskyldigheten vi kan tillhandahålla. När du arbetar för att bryta dig från dåliga vanor på egen hand är det lätt att falla tillbaka till gamla mönster när du ställs inför utmaningar eller motgångar.
En coach, å andra sidan, kan hjälpa dig att hålla dig motiverad och fokuserad på dina mål, även när det blir tufft.
Dessutom kan en coach på Brighter Leaders hjälpa dig att sätta realistiska mål och skapa en handlingsplan för att uppnå dem, ge dig feedback och stöd när du går framåt och hjälpa dig att justera din plan efter behov.
På Brighter Leaders kan vi hjälpa dig att identifiera grundorsakerna till dina dåliga vanor, ge dig verktyg och strategier för att ersätta dem med hälsosammare alternativ och erbjuda kontinuerligt stöd när du arbetar mot dina mål och drömmar. Genom att arbeta med oss kan du utveckla ett tillväxttänkande, hålla dig motiverad och nå framgång med att bryta dåliga vanor.
Om dessa tankar resonerar hos dig och du är nyfiken på vad vi kan göra för dig, boka ett 15 minuters utforskande samtal med oss.
Kom ihåg att att bryta sig loss från dåliga vanor tar tid och ansträngning, men med engagemang och uthållighet kan du skapa nya, positiva beteenden som kommer att stödja dig.
Ett sista råd: Fira varje vinst under hela processen!
Yorumlar