top of page
Sök

En dold sabotör av anställdas prestation


I vår serie med anledningar till låg prestanda har vi hittills nämnt de fem översta på listan:

  • Dåligt ledarskap

  • Otydliga förväntningar

  • Brist på kompetens och utbildning

  • Orealistisk arbetsbelastning

  • Dålig arbetsplatskultur

Under åren har vi märkt att det finns fler orsaker till låga prestationer i ditt team eller i ditt företag: Otillräckligt erkännande eller belöningar kan vara en dold sabotör av anställdas prestationer.


En påtaglig inverkan på prestation

Tänk dig det här scenariot: Julia, en chef på mellannivå, har framgångsrikt lett sitt team att slutföra tre projekt före schemat, med resultat som överträffar förväntningarna. Hon har arbetat outtröttligt, balanserat team dynamik, hanterat resurser och sett till att alla är samordnade.


Ändå, när veckorna går, finns det inget erkännande av hennes enastående ledarskap...


Varför är Julias situation anmärkningsvärd?


En dykning i neurovetenskap

När Julia uppnår ett framgångsrikt resultat, förutser hennes hjärna en dopaminökning, en signalsubstans som förknippas med motivation och belöning. Det liknar hjärnans "gilla"-knapp.


En studie från Harvard University 2017 ger en tydlig illustration: deltagarna visade upp ökad dopamin aktivitet när de fick positiv feedback, vilket direkt korrelerade med förbättrat framtida uppgiftsdeltagande.


En brist på bekräftelse kan dock hämma denna dopamin frisättning, vilket speglar känslorna av att publicera en betydande uppdatering på sociala medier och inte få någon interaktion.


Hur coaching kan förändra ledningen

En chefscoach börjar samarbeta med Julia, som trots sina prestationer känner att hon når ett professionellt tak. Genom coachning arbetar de med:


Individuell feedback: coachen dyker djupt in i Julias ledarstil. Framhäver hennes unika förmåga att snabbt lösa konflikter mellan team, något som den högsta ledningen kan förbise bland bredare organisatoriska mål.


Målriktning: coachen och Julia skissar en färdplan för henne att gå i spetsen för ett initiativ för samarbete mellan olika avdelningar. Detta förbättrar inte bara hennes profil utan ger henne också en påtaglig känsla av prestation kopplad direkt till företagets framgång.


Färdighetsförstärkning: Coachen observerar Julias interaktioner och pekar ut områden för förbättring av hennes förhandlingsförmåga. De ger sig ut på en resa för att förfina dessa, vilket gör henne till en ännu mer effektiv och självsäker ledare.


Stödjande öron: När en omstrukturering av ett team hägrar, hjälper coachen Julia att navigera i de känslomässiga och logistiska utmaningarna, och säkerställer att övergående förändringar inte dämpar hennes långsiktiga ledarskapsentusiasm.


Olika perspektiv: Coachen guidar Julia genom övningar utformade för att hjälpa henne att se utmaningar från olika vinklar. Genom att göra det börjar hon förstå hur olika synpunkter kan erbjuda unika lösningar, förfina sin egen problemlösnings metod.


Verkställande av erkännande: En övning


Samla insikter: Genomför fokus gruppdiskussioner, inte generiska undersökningar. Låt till exempel projektteam uttrycka vad de tycker om kommunikation mellan avdelningar.


Syntes av feedback: Extrahera åtgärdsbara föremål. Om, låt säga, kommunikation dyker upp som ett återkommande problem, är det en påtaglig punkt att ta itu med.


Inkorporera regelbundna shout-outs: Under varannan månad företagsmöten, lyft fram enastående ledarskap. Beröm till exempel en teamledare som konsekvent ger konstruktiv feedback.


Periodiska kontroller: Utvärdera varje kvartal effektiviteten av genomförda ändringar. Har kommunikationen mellan avdelningarna förbättrats efter dedikerade workshops? Använd sådana mätvärden för att mäta framgång.


Bekräftelse och erkännande är inte bara en må-bra-faktor; det är neurologiskt förankrat i hur vi fungerar. Genom att kombinera denna förståelse med riktad coaching kan vi säkerställa att varje chef, som Julia, förblir erkänd, motiverad och kontinuerligt utvecklad i sin ledarskapsresa.


Din resa mot en balanserad, produktiv och tillfredsställande ledarskapsupplevelse väntar. Boka din kostnadsfria 20 min slotkonsultation (länkat till https://calendly.com/lizzie-claesson-brighter-leaders/15min?back=1&month=2022-09)

266 visningar0 kommentarer

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page